0

UPOZORNĚNÍ: Z důvodu cesty na kávové plantáže do Rwandy neodesíláme od 8. 5. do 3. 6. žádné objednávky.

Milý kávomilové,

dnešní příspěvek ponese téma: Jak na čerstvě praženou kávu.

Když přijdete do jakéhokoli supermarketu, najdete regály plné nejrůznějších kávových směsí, všechny jsou v krásných obalech a lákají vás k nákupu. Většinou zákazník dokonce vybírá podle obalu a už moc neřeší to, co vlastně kupuje. A po pravdě řečeno, nemá ani podle čeho vybírat. Výrobci totiž záměrně neuvádějí, co přesně v balení najdete. Nezjistíte tak nic o tom, jaký druh kupujete, odkud káva pochází nebo jaký je poměr jednotlivých káv v balení. Když koupíte mletou kávu, může být několik měsíců stará a nenajdete tak v ní už vůbec žádné charakteristické vůně a chutě. Navíc čím bude levnější, tím v ní bude více levné a hořké robusty (což se ale také nedozvíte). Také nejste s takovou nabídkou spokojeni? Také vám připadá, že takto koupená káva chutná všechna stejně a rozdíly v ní (kromě různé hořkosti, která ale k dobré kávě vůbec nepatří) žádné nenajdete? Tak potom je nejvyšší čas opustit tento způsob nakupování kávy a začít se poohlížet jinde.
Na etiketě kávy by měla být uvedena země původu, alespoň stručná charakteristika a datum pražení. Jen tak máte jistotu, že víte, jak čerstvou kávu kupujete a co od ní můžete očekávat. A když takovou kávu vyzkoušíte, budete překvapeni, kolik chutí a vůní vám do té doby unikalo. Zjistíte, že káva může mít i ovocnou nebo čokoládovou chuť, je různě silná, krásně voní a hlavně že není vůbec hořká.
Někdo upřednostňuje kávu lehkou a jemnou, jiný má raději silnější kávu, případně i s chutí hořké čokolády. Časem si najdete ty svoje chutě a možná, že i přesto budete stále experimentovat a hledat další podobné kávy. Tento svět je totiž krásně pestrý a byla by velká škoda ochudit se o to a spokojit se jen s jedním druhem kávy.
Kávu je vhodné skladovat v temnu a chladu a nejlépe v nádobách, které jsou k tomu určené. Pokud takovou nádobu nemáte, můžete kávu nechat v balení, ve kterém jste ji zakoupili. Většina takových balení obsahuje uzavíratelný grip. Kávu neskladujte v teple ani na světle. V takovém prostředí káva žlukne a její chuť je potom opravdu nepříjemná.
Pokud si chcete připravit opravdu dobrou kávu, nepotřebujete k tomu žádný drahý automatický kávovar. Stačí si vybrat některou z alternativních metod přípravy jako je třeba French Press, moka konvička, Aero Press nebo džezva a začít experimentovat. Při dodržení postupu pro vybraný způsob přípravy není nijak složité připravit si dobrou kávu. To nejdůležitější je totiž v něčem jiném. Ano, to nejdůležitější je surovina, tedy opravdu čerstvě pražená káva.

Napsat komentář

0
    0
    Košík je prázdnýNakupovat