0

UPOZORNĚNÍ: Z důvodu cesty na kávové plantáže do Rwandy neodesíláme od 8. 5. do 3. 6. žádné objednávky.

Milujete dobrou černou kávu po ránu? Pak pro vás mám skvělou zprávu. Při pražení kávy dochází k uvolnění chemikálie, která brání tvorbě bílkovin, jež jsou odpovědné za vývoj demence a Parkinsonovy choroby. Podle vědců je tak dobré si v rámci prevence těchto onemocnění pravidelně dopřávat jeden šálek černé kávy každé ráno, přičemž se může jednat i o variantu bez kofeinu.

Důležitou roli ve zjištění sehrává především pražení – čím jsou pražené boby tmavší, tím se tzv. fenylindany uvolňují více. Tyto sloučeniny pak brání shluku bílkovin (beta amyloidů a tau) mezi neurony, jež stojí za vznikem Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

Podle vědců tak právě pití černé kávy denně může pozitivně prospět v boji proti těmto závažným chorobám. Nicméně k prokázání rozsahu skutečných účinků kávy je zapotřebí fenylindany ještě důkladně prozkoumat a zjistit, zda mají schopnost vstoupit do krevního řečiště nebo překročit hematoencefalickou bariéru.

zdroj: novinky.cz

Napsat komentář

0
    0
    Košík je prázdnýNakupovat