Milujete dobrou černou kávu po ránu? Pak pro vás mám skvělou zprávu. Při pražení kávy dochází k uvolnění chemikálie, která brání tvorbě bílkovin, jež jsou odpovědné za vývoj demence a Parkinsonovy choroby. Podle vědců je tak dobré si v rámci prevence těchto onemocnění pravidelně dopřávat jeden šálek černé kávy každé ráno, přičemž se může jednat i o variantu bez kofeinu.
Důležitou roli ve zjištění sehrává především pražení – čím jsou pražené boby tmavší, tím se tzv. fenylindany uvolňují více. Tyto sloučeniny pak brání shluku bílkovin (beta amyloidů a tau) mezi neurony, jež stojí za vznikem Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.
Podle vědců tak právě pití černé kávy denně může pozitivně prospět v boji proti těmto závažným chorobám. Nicméně k prokázání rozsahu skutečných účinků kávy je zapotřebí fenylindany ještě důkladně prozkoumat a zjistit, zda mají schopnost vstoupit do krevního řečiště nebo překročit hematoencefalickou bariéru.
zdroj: novinky.cz