0

UPOZORNĚNÍ: Z důvodu cesty na kávové plantáže do Rwandy neodesíláme od 8. 5. do 3. 6. žádné objednávky.

Je trocha sladidla opravdu takový problém? Já sám bych si cukr nepřidal – ale ani nesoudím zákazníka, který to udělá.

Co je na cukru tak špatného?

Než se pustíme dál, podívejme se, proč je cukr tak sporné téma. Kávu nelze připravit v několika minutách. Připravuje se tvrdou prací dny, měsíce, dokonce i roky.

Jednotlivé kroky v dodavatelském řetězci jsou u kávy pečlivě hlídány tak, aby byl každý šálek výsledného nápoje plný těch nejlepších chutí. Tyto chutě jsou navíc naprosto jedinečné. Jsou utvářeny jednotlivými odrůdami, půdou, ve které rostlina roste, použitím (nebo nepoužitím) ekologických hnojiv, množstvím stínu, nadmořskou výškou, způsobem zpracování a řadou dalších faktorů. Pražič pak vybere pražící profil, který podle něj zvýrazní ty nejlepší chutě kávového zrna.

A cukr – cukr kávu nejen osladí. Přehluší některé z těch nejjemnějších chuťových tónů. Změní chuťovou rovnováhu kávy.

Z pohledu baristy je káva perfektní. Když do ní ale přidáte cukr, už to není ten samý nápoj. Tak to samozřejmě vidí barista – a co na to zákazník?

Stejně jako umění, má i káva několik univerzálně oceňovaných atributů. Podle mě je to ale na každém zvlášť, aby si vybral, jakou kávu bude pít.

Zahanbování kvůli cukru: Není užitečné

Věřím, že většina lidí zatím nevyzkoušela sladké, čisté kávy, které byly správně připraveny. Mají jen zažitou představu, že do kávy je nutné přidat cukr. Takže abych řekl pravdu, viděl jsem z první ruky, že nějaké obviňování kvůli cukru vytváří jedině averzi.

Můžeme udělat kompromis?

To neznamená, že nemůžeme sladícím milovníkům kávy slušně navrhnout, aby kávu zkusili nejdříve bez cukru. Já vždycky navrhnu, aby kávu nejdříve zkusili, než se rozhodnou, jestli si do ní přidají cukr. Jídlo také nejdřív ochutnáme, než si ho dosolíme, tak proč to neudělat stejně?

Prodáváme nejlepší kávu, jakou dovedeme a věříme svým zákazníkům. Někteří si cukr do kávy přidají vždycky a nic se na tom nezmění. Pokud ale máte stálé zákazníky, víc a víc z nich časem začne do svých nápojů přidávat méně cukru. Není dne, abychom neslyšeli od svého zákazníka, že když si od nás kupují další kávu, už si kávu nepotřebují sladit.“

Baristocrats, putující café bar, zvolil ještě  jiný přístup. Spoluzakladatel Vincent Rikken mi říká, že na akcích cukr schovává. Pokud si o něj někdo řekne, dostane mapu pokladu, která je k cukru dovede. Celá myšlenka tkví v tom, že lidé jsou nuceni o cukru přemýšlet místo toho, aby ho jen ze zvyku do kávy přidali.

Řada kávových profesionálů ucítí lehké bodnutí u srdce, když si zákazník kávu osladí. Ale není důvod k tomu, abychom někoho odsoudili za to, jak jim chutná jejich káva. Každý z nás kávu oceňuje jiným způsobem.

To neznamená, že nemůžeme slušně navrhnout, aby zákazník kávu ochutnal, než do ní cukr přidá. A pokud se tak stane, myslím, že je to příjemný kompromis.

 

Jak je to u Vás? Kávu jedině s cukrem nebo bez něj?

Napsat komentář

0
    0
    Košík je prázdnýNakupovat