Aeropress je vynález, který v roce 2005 přinesl malou kávovou revoluci. Od této chvíle si každý z nás může v domácích podmínkách připravit jednoduše velmi chutnou a vysoce kvalitní kávu špičkových parametrů.
Aeropress je velmi jednoduchý aparát, v naprosté většině vyráběný z velmi odolného a zdravotně nezávadného polykarbonátu. Funguje na principu protlačování extrahované kávy přes jemný papírový filtr. Příprava kávy je snadná a stejně tak i čištění.
Díky své skladnosti a nerozbitnosti se hodí i na cesty. V kombinaci s kvalitním ručním mlýnkem máte vždy po ruce perfektní „kávové kombo“, jako dělané pro seriózní zážitek z kvalitní kávy.
Výhody
- Jedna z nejrychlejší metod přípravy vynikající kávy
- Snadná obsluha i čištění
- Takřka nerozbitný válec aeropressu
Nevýhody
- Nutnost mít papírové filtry do zásoby
Příprava kávy v aeropressu
K přípravě potřebujete podobně jako u French Pressu kvalitní čerstvě umletou praženou kávu v množství 15-17 gramů. Optimální teplota vody je také podobná v rozmezí 91-93°C.
Jemnost mletí kávy pro aeropress? Je odlišná v závislosti na metodě přípravy a pohybuje se od středně hrubé při klasické metodě, až po hrubou při obrácené inverzní metodě.
Co je součástí Aeropressu
Aeropress – klasická metoda
- Do spodní části s umělým sítkem vložte papírový filtr a jemně jej propláchněte čistou vodou. Tím se zbavíte papírové pachuti a sítko lépe přilne.
- Zašroubujte sítko bajonetovým závitem na plastový válec aeropressu.
- Položte aeropress filtrem na šálek kávy a do plastového válce nasypte mletou kávu v množství 15-17 gramů.
- Zalejte kávu horkou vodou (91-93°C) a nechte ji odstát cca 10 vteřin. Poté kávu pečlivě promíchejte, aby se horká voda dostala skutečně všude.
- Na tělo nasaďte gumový píst. Doporučujeme jej před nasazením navlhčit, usnadníte si práci a snížíte riziko vylití kávy. Poté píst stlačte a celý obsah přefiltrujte do šálku.
- Vychutnávejte si vaši čerstvě připravenou voňavou kávu. (podle potřeby zřeďte vodou)
Aeropress – obrácená metoda
- Vytáhněte píst vašeho aeropressu nahoru až na úplný konec. Poté celý aeropress postavte na píst filtrem nahoru a sejměte bajonetový uzávěr s papírovým filtrem.
- Do válce aeropressu nasypte (na píst) požadované množství kávy a zalejte do půlky horkou vodou (91-93°C). Poté kávu zamíchejte. (Můžete nalít i celé množství, ale můžete si opařit ruce kvůli probublávání oxidu uhličitého v kávě).
- Nechte kávu deset vteřin odstát a dolijte zbytek horké vody. Nechte odstát dalších 50 vteřin.
- Do sítka s bajonetovým uzávěrem umístěte papírový filtr, který jste předtím propláchli vodou. Poté sítko s filtrem pevně uchyťte k válci aeropressu.
- Aeropress OBRAŤTE a umístěte na šálek a pomalu protlačte celý obsah do šálku (cca 20 sekund). Pokud káva stéká po stranách šálku, tlačíte moc rychle. (podle potřeby zřeďte vodou)
- Dobrou chuť.
Tipy pro nejlepší kávu z aeropressu
- Pokud je káva příliš hořká, neváhejte otestovat méně horkou vodu. Můžete také přidat na hrubosti mletí kávy a ubrat její množství.
- Mdlou a nevýraznou kávu můžete vyřešit jemnějším mletím a přidáním většího množství kávy.
Čištění aeropressu
Jak bylo již napsáno, čištění aeropressu je velmi snadné. Spodní plastový filtr se odšroubuje z bajonetového uchycení a píst se domáčkne naplno. Tím uvolníte zmáčknutou kávovou sedlinu. Těsnění a celé tělo pak jednoduše opláchněte teplou vodou a otřete.
Nikdy nepoužívejte k mytí aeropressu ani jeho součástí myčku na nádobí.